Како ги третирате листовите на фотинија?

Лисна точка на фотинија

Габични: Нанесете три до четири прскања со одобрен фунгицид (идеално системски) почнувајќи од раскинувањето на пупките во рана пролет и продолжете во редовни интервали во текот на пролетта до суво време. Темелно третирајте ги сите површини на листовите и гранчињата. Колку е повлажна и поврнежлива пролетта, толку е поголема сериозноста на болеста.

А за додавање информации, кој е најдобриот фунгицид за фотинија со црвен врв?

Хлороталонил, пропиконазол и миклобутанил се ефективни состојки што треба да се бараат во достапните фунгициди. Внимавајте, сепак, третманот мора да започне рано и да се повторува на секои 7-14 дена во текот на доцната зима и пролетта и повторно во есен кога времето ќе се олади.

Патем, што предизвикува фотинија дамка на листот?

Габа наречена Entomosporium maculatum е она што предизвикува дамка на листот на фотинија. Станува збор за микроскопска габа која презимува на гранчиња и лисја паднати на земја.

Како ја третирате прашкаста мувла на фотинија?

Фунгицид од мувла: Користете органски фунгициди кои содржат сулфур и како превентива и како третман за постоечките инфекции. Исечете или исечете: отстранете ги погодените лисја, стебла, пупки, овошје или зеленчук од растението и фрлете ги. Некои повеќегодишни растенија може да се исечат до земја и ќе се појави нов раст.

Што прскате на фотинија?

Фунгицидите кои добро се справуваат со дамката на листот на фотинија вклучуваат, но не се ограничени, на повеќенаменски фунгицид Spectracide Immunox, Контрола на болести на орто градина, системски фунгицид од габи со зелено светло, течен системски фунгицид Фети-ломе, напредна болест на Баер Контрола за цвеќиња и грмушки од рози.

Со тоа, како ја третирате болеста на дамки на листот?

Третман:

 1. Изчистете ги и отстранете ги силно погодените лисја.
 2. Обезбедете чест третман со масло од ним или друг фунгицид на зеленилото.
 3. Избегнувајте да внесувате вода на листовите додека се опоравува.
 4. Привремено држете го растението подалеку од другите растенија.
 5. Дневно следете за да се уверите дека инфекцијата престанала да се шири.

прашања, одговори и коментари за photinia red robin. ОДГОВОР: Црвените робинки со значителни површини на кафени лисја се знак на премногу влага или премалку. Во повеќето случаи тоа е поради премногу вода. Тешката глина не е нивната идеална почва и треба да се подобри со многу добро изгниена органска материја и хортикултурно ронки за време на садењето.

Како да ја подмладите фотинијата?

Најлесниот метод за подмладување на фотинија е да се сече целата грмушка одеднаш. Фотинија толерира сечење на околу 6 инчи (15 см.) над земјата. Проблемот со овој тип на кроење е што остава празнина и грдо трупец во пејзажот.

Па, зошто моите црвени робин лисја стануваат кафеави?

Вообичаено ќе го најдете Дејв дека Фотинијата многу страда од кафеава боја на листовите и се појавуваат кафени и црни дамки на листовите. Ова е предизвикано од временските услови и не е габична болест.

Што води до: кој е најдобриот фунгицид за црна дамка?

Управување

Традиционални фунгициди за контрола на црни дамки

табела>

Со ова, како да се ослободите од црните дамки на црвениот робин?

Кој инсект јаде лисја од фотинија?

Вошите се движат бавно и обично се хранат во колонии, јадејќи ги лисјата и стеблата на растението фотинија.

Понатаму, што ја убива прашкаста мувла веднаш?

Калиум бикарбонат е контактен фунгицид кој брзо ги убива спорите на прашкаста мувла. Дополнително, тој е одобрен за употреба во органско одгледување.

Како да се идентификува, третира и спречи прашкаста мувла

Како да се спречи прашкаста мувла

 1. Изберете растенија за вашата градина кои се отпорни на прашкаста мувла.
 2. Засадете на сончеви места, бидејќи прашкаста мувла почесто се развива во засенчени области.
 3. Селективно исечете ги пренаселените области за да ја зголемите циркулацијата на воздухот околу вашите растенија; ова помага да се намали релативната влажност.

Затоа, што прскате за прашкаста мувла?

Домашен спреј со сода бикарбона

 • Измешајте 1 лажица сода бикарбона со 1 лажица растително масло и 1 лажичка сапун за садови во 1 галон вода.
 • Измешајте 4 лажици сода бикарбона. со 2 супени лажици Марфиово масло сапун во 1 галон вода.
 • Измешајте 2 до 3 лажици оцет со 1 галон вода.
 • Нимот е органски фунгицид.

Зошто мојата фотинија станува жолта?

Фотинија со црвени врвови е склона кон пожолтување на листовите помеѓу листовите, состојба наречена хлороза, која е предизвикана од недостаток на железо. Хлорозата е особено веројатна во алкалната почва, која е честа појава во западниот дел на САД.

И како ја третирате дамката на листот ентомоспориум на фотинија?

На фотинија, нанесете фунгициди на секои 10 до 14 дена од раскинувањето на пупките додека не созрее целото ново зеленило. Апликациите за фунгициди може да се обноват наесен за време на периоди на благо, влажно време. Во расадникот, превентивната програма за прскање треба да трае од распаѓањето на пупките во рана пролет до првиот тврд мраз во доцна есен.

Последователно, кога е најдобро време да се намали фотинијата со црвени врвови?

зимска Истрижете ги црвените совети во зима кога се во мирување. Кастрењето во текот на сезоната на растење ќе поттикне нов раст, кој е многу подложен на напад од габата. Зрелите лисја се поотпорни на дамки на листот. Избришете ги и фрлете ги паднатите лисја и отстранете го заразениот растителен материјал.

Тогаш, кој е најдобриот фунгицид за дамка на листот?. За пролетните и летните дамки на листот, превентивните фунгициди или апликациите во раните фази на развојот на болеста даваат најдобри резултати. Производите што содржат ипродион, хлороталонил, манкозеб, флудиоксонил, азоксистробин или пентиопирада обично обезбедуваат добра контрола на болестите на дамките на листот.

Што ја убива бактериската дамка на листот?

Семето може да се третира со топла вода или белило Clorox® (калциум хипохлорит)за да се убие патогенот. Третманот со топла вода е потемелен од Clorox®; сепак, високите температури може негативно да влијаат на ртење ако не се преземат соодветни мерки на претпазливост.

Како да ги спречите бактериските дамки на листовите?

За да спречите бактериска дамка на листот: Користете семе без патогени како прв чекор во управувањето со болеста. Сепак, сè уште не се достапни доверливи анализи на семе и утврдени нивоа на праг. Избегнувајте наводнување со прскање кога е можно.

Можеш ли да ја натопиш фотинијата?

Можеби им треба наводнување, одржувајте го компостот малку влажен, но не и наводен.

како да се одгледува photinia / rhs градинарство. Наводнување

 1. По садењето, наводнувајте редовно најмалку во првите две години.
 2. Кога ќе се воспостават, тие треба добро да се справат без дополнително наводнување, освен во особено топли, суви периоди.
 3. Кога се одгледува како ѕидна грмушка, фотинијата може да има потреба од редовно наводнување ако е заштитена од врнежи.

Како да заштедите грмушка што умира?

Неопходна е брза акција за да се излечи грмушката што умира. Повлечете ја почвата подалеку од основата на стеблата и горните корени. Ставете свежа почва над корените откако стеблата и горните корени ќе се исушат. Наводнувајте ја грмушката додека почвата не се навлажни до длабочина од 1 до 2 стапки, а потоа оставете ја почвата да се исуши пред повторно да ја наводнете за да спречите гниење.

кој месец ги кроите црвените робинки?. Кастрење на Photinia Red Robin – кога

Затоа, првата можност е на почетокот на сезоната на растење, што значи, предмет на доцни мразови, крајот на март до почетокот на април. Со временските шеми толку непредвидливи, подобро е да ве води фабриката, наместо едноставно да го следите календарот без разлика.

Можеш ли тешко да исечеш фотинија?

Фотинија добро реагира на тврдото резидба („подмладувачко резидба“), но дајте ѝ малку време да се опорави помеѓу напорните кастрења. Обезбојуваните лисја обично не се габични заболувања.

Како можам да направам мојата фотинија да расте побрзо?

Прво, тенки постари гранки за да се стимулира растот на нови гранки и исчистете го центарот за да може светлината да допре. Колку повеќе го режете, толку побрзо расте. Честото и драстично кастрење ќе го фаворизира растот и ќе направи да се појават црвени лисја.

Како се згуснува Црвениот Робин Хеџ?

Сипнувањето на горните пука ќе ги натера помалите да испратат странични пука и да се згуснат. Одржувањето на исечените штом ќе ја надминат вашата посакувана ширина ќе ја зголеми густината.

Дали маслото од ним делува на црна точка?

Маслото од Neem делува одлично за сузбивање на прашкаста мувла, црни дамки и други болести на розите. Како дополнителна придобивка, ги отфрла јапонските бубачки и ги спречува да ги десеткуваат вашите рози.

Дали маслото од ним е фунгицид?

Градинарите користат масло од ним на нивните домашни растенија и градинарски градини на отворено како инсектицид, фунгицид и митицид. Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) смета дека маслото од ним е безбедно за растенија во затворен простор и за употреба околу домашни миленици.

Како да се контролира и спречи оштетувањето на црните точки на розите

Освен ако не лекувате со високо ефикасен производ како што е фунгицидот Daconil®, црната дамка може да се движи низ вашата градина – и нема да застане на розите. Започнете со активни третмани со фунгицид Daconil® уште на првиот знак на болеста за да се спречи црната дамка и да се ограничи нејзиното оштетување.

Што ја убива мојата фотинија со црвени врвови?

Фунгицидите како што се тиофанат-метил и миклобутанил може да се тужат кога условите се поволни за болеста. Мора да ја темпирате апликацијата за да се излади, влажно време. Фунгицидите не се ефикасни за време на топло и суво време. За жал, ентомоспориумската дамка е деструктивна за црвениот врв на фотинија и индискиот глог.

Што предизвикува црни дамки на листовите?

црна дамка, исто така напишана црна точка, честа болест на различни растенија предизвикана од видови на бактерии Pseudomonas или од било кој број видови габи од родовите Asterina, Asterinella, Diplotheca, Glomerella, Gnomonia, Schizothyrium, Placosphaeria и Stigmea.

Како ги третирате црните дамки?

Како да се контролира црната дамка: штом црната дамка ќе стане активна, единствениот начин да се контролира болеста и да се запре нејзиното ширење е со ефикасен фунгицид. Фунгицидите Daconil® од брендот GardenTech® нудат високо ефикасна, тринасочна заштита од црни дамки и повеќе од 65 други видови на габични заболувања.

Како се прави спреј за вошки?

Сапун и вода

Неколку лажици течен сад или инсектициден сапун разреден во половина литар вода е наједноставниот начин да се направи природен спреј за убивање на вошките за таа наезда на вошки. Откако ќе ја измешате мешавината од вода и сапун, наполнете шише со шприц, земете сунѓер за садови и тргнете во вашата градина.

што е инсектициден сапун за растенија?. Инсектицидниот сапун енаправен со калиумови соли на масни киселини и вообичаено го користат градинарите за спречување на наездата на инсекти и штетници на нивните растенија. Спрејовите со сапуница се ефикасни за инсекти со меко тело како што се мешунките и вошките вошки. Инсектицидниот сапун не им штети на растенијата.

зошто се јаде мојата црвена робинка?. Тоа би можело да биде лозарец. Обично излегува навечер за да се нагости со лисја. Грубите на овие инсекти предизвикуваат растенијата (особено во контејнери) да колабираат додека ги јадат корените.

Дали прекумерното наводнување предизвикува прашкаст мувла?

Високата влажност и прекумерното наводнување промовираат раст на прашкаста мувла.

Можете ли да ја избришете прашкаста мувла од лисјата?

Идентификација: Симптоми и оштетувања: Раните знаци на прашкаста мувла вклучуваат бел прав/нејасни дамки на листовите (обично ниско во крошната) и нејасна бела обвивка на долните стебла. Забелешка: прашкаста мувла може да се избрише од листовите за брза визуелна проверка.

Можно е и ова да ти се допаѓа

Фунгицид Примени кога првпат се забележани Примери на трговски имиња
Myclobutanil 7-10 дневен распоред Орел
Манеб 7- 10 дневен распоред Манеб
Манкозеб 7-10 дневен распоред Mancozeb, Stature, Dithane M45 и други

Leave a Reply

Your email address will not be published.