Како да направам моите hydrangeas да цветаат сино?

КАКО ДА ГИ ПОПРАВИТЕ ВАШИТЕ ХИДРАНЗИИ СИНИ

Сините hydrangeas цветаат во кисели почви, обично со pH од 5,5 или помалку. Најлесен начин да ја закиселите почвата и да ги претворите тие бебиња сини е со алуминиум сулфат, кој може да се најде во речиси секој градинарски центар.

Патем, дали талогот од кафе ги прави хидрогените сини?. Некои градинари известуваат дека успеале да ги претворат своите хортензии во сина боја со нанесување талог од кафе на почвата. Талогот од кафе ја прави почвата покисела, овозможувајќи и на hydrangea полесно да го апсорбира алуминиумот. Покрај тоа, се смета дека лушпите од овошјето, исечоците од тревникот, тресетот и боровите иглички имаат сличен ефект.

Што предизвикува hydrangea да биде сина?

Општо земено, киселата почва, со pH помала од 6,0, дава сина или лаванда-сина hydrangea цвета. Алкалната почва, со pH над 7,0, промовира розова и црвена боја. Со pH помеѓу 6 и 7, цветовите стануваат виолетови или синкаво-розеви. За да ја намалите pH вредноста, додадете градинарски сулфур или алуминиум сулфат во вашата почва.

Тогаш, дали солта на Епсом ги претвора хидрогените сини?. Солта Епсом е веќе хидрирана и не ја влече водата од блиските материјали. Кога јоните на солта Епсом се разединуваат, тие имаат неутрален ефект врз pH вредноста на почвата. Бидејќи сината боја на hydrangea е формирана од алуминиум што е достапен во кисела почва, додавањето на Epsom сол нема да ја промени бојата на вашите цвеќиња.

Што води до: каков домашен лек ќе ја претвори мојата hydrangea сина?. Ако вашите hydrangeas се розови (што значи дека вашата почва е алкална) и сакате тие да станат сини, направете ја почвата покисела со додавање алуминиум сулфат или третман за закиселување на почвата, што може да се купи во секоја градина центар. Додавањето борови иглички, компост, па дури и талог од кафе во почвата може да помогне, исто така.

дали содата бикарбона ќе ја промени бојата на хортензиите?. Додавањето малку сода бикарбона во почвата околу вашите хортензии ќе предизвика тие да ја променат бојата и да изгледаат поинаку.

Дали солта Епсом е добра за hydrangeas?

Краткиот одговор е да, ќе – Солите на Епсом се магнезиум сулфат, а сулфурот е минералот што го нанесуваме на почвата за да ја намалиме pH вредноста. Исто така, ќе нанесувате магнезиум што треба да помогне да се подобри бојата на вашето зеленило бидејќи магнезиумот е потребен за производство на хлорофил.

Дали талогот од кафе им помага на хортензиите?

Ако одгледувате хидрогени, користете талог од кафе за да влијаете на нивната боја. Талогот од кафе додава дополнителна киселост на почвата околу hydrangeas. На хемиско ниво, оваа зголемена киселост му олеснува на растението да го апсорбира природниот алуминиум во нечистотијата. Ефектот е прилично сини кластери цвеќиња.

Дали лушпите од банана се добри за hydrangeas?

Кора од банана, исто така, е одлично ѓубриво за хидрогени. Користете ги лушпите од две или три банани по растение. Исечете ги лушпите на мали парчиња и закопајте ги околу основата на секое растение.

Значи, како да ги задржите вашите бели hydrangeas бели наместо розови, сини или зелени. Прилагодувањето на pH вредноста на почвата е како можете да ја промените бојата на овие цветови помеѓу розова и сина боја. Овие цвеќиња може да изгледаат бели додека бојата избледува, но не можете да ја претворите вистинската розова или сина хидронсија во вистинска бела хидронсија. Спротивното е исто така точно; вистинската бела Hydrangea не може да се промени во розова или сина.

А за додавање информации, дали можете да ги претворите розовите хидрогени во сини?

За да ги претворите новите хидрогени во сина боја, користете чаши од 1 iz органски закиселувач на почва Espoma. Или за да ги трансформирате веќе воспоставените хидрогени во сини убавици, нанесете 2½ чаши органски закиселувач на почва. Рамномерно се шири околу hydrangea до нејзината линија за капнување, или до најшироките гранки. Потоа добро наводнете.

Дали рѓосаните нокти ги претвораат хортензиите во сини?

Хортензиите всушност не ги менуваат боите поради присуството или отсуството на зарѓан клинец или друг рѓосувачки метал во почвата. Многу хидрогени може да ја променат својата боја од розова во сина без да имаат ‘рѓосани нокти закопани во корените на растението.

Понатаму, дали hydrangea треба да биде мртва глава?

Треба да бидете мртви во текот на сезоната на цветање за да ги задржите вашите хортензии да изгледаат како ѕвер и да го поттикнете растот на нови цветови. Сепак, престанете да ги уништувате грмушките од hydrangea во средината до доцна есен, оставајќи ги сите потрошени цветови на место.

Може ли да додадам оцет во моите hydrangeas?

Плус, за вашите hydrangeas да ја менуваат бојата, потребна им е промена на pH вредноста што ќе се одржува долго време. Може да потрае и подолго од една вегетативна сезона! Секогаш кога ќе напоите, ќе треба да додавате оцет во почвата за да ја одржите pH вредноста.

И 6 совети за одгледување на најубавите сини цветови на hydrangea

За вистински сини цветови, хидрогените треба да се одгледуваат во кисела почва со pH од 5,5 или помала. За розови цветови, на растенијата им се потребни неутрални до алкални почви (pH 6,5 и повисока). За виолетови цветови (или мешавина од сини и розови цветови на истото растение), pH вредноста на почвата мора да биде помеѓу pH 5,5 и 6,5.

Последователно, што можете да додадете на вашата почва за да добиете подлабоко сино на hydrangea?. Додавањето на сушен талог од кафе во почвата околу хидрогените ја зголемува киселоста на почвата, што ги зајакнува способностите на hydrangea да произведува сино и способноста да апсорбира алуминиум од почвата. Следете го нивото на pH на почвата со текот на времето со комплет за тестирање pH; опсег од 5,2 до 5,5 е најдобар за сини цветови.

Затоа, дали хортензиите сакаат лушпи од јајца?. Лушките од јајца се добри за хидрогени бидејќи содржи калциум, што го прави растението посилно и го подобрува растот. Сепак, ова функционира само ако лушпата се меле во прав.

Зошто мојата сина hydrangea стана розова?

Колку е покисела почвата, толку е повисоко нивото на алуминиум и тоа ќе добие розова и виолетова хидрогена сина. PH на почвата од 6 или пониска треба да го одржува синото цветање. Затоа, трикот е да ја проверите pH вредноста на почвата пред да купите џогер или капа од чипка Hydrangea ако сакате да бидете сигурни дека ја зачувате бојата на цветот.

Со ова, што ја одредува бојата на hydrangeas?. Црвените или розевите цути произлегуваат од неутрална или основна почва (pH 7 и повеќе), додека сините цути укажуваат на кисели услови (pH помала од 7). Сепак, основниот механизам на промената на бојата се покажува дека се алуминиумските јони (Al3+), кои се само мобилни и достапни во кисели услови.

Со тоа каква храна сакаат хортензиите?

Додадете грст или Vitax Hydrangea Feed во почвата или компостирајте ако растете во саксија, кога садите. Ова ги обезбедува сите основни хранливи материи за здрав раст и убаво цветање. Повеќето hydrangeas ќе растат во отворена сончева ситуација, но претпочитаат светла сенка. Тие растат на повеќето почви и напредуваат на тешка глина.

Како да добиете повеќе цвеќиња од хортензија во вашата градина

Засадете хидрогени од паника на целодневно сонце или попладневно сонце. Наводнувајте ги за време на суша, особено ако забележите венење. Додадете многу органска материја (како компост) околу растението. Ограничете го секое драстично кастрење на рана пролет, непосредно пред да се појави нов раст.

Што предизвикува hydrangeas да не цветаат?

Примарните причини зошто хортензиите не цветаат се неправилно кроење, оштетување на пупките поради зимските и/или раните пролетни временски услови, локацијата и премногу ѓубриво. Сортите на hydrangea можат да бидат од типот што цвета на старо дрво, ново дрво или и двете. Старото дрво е растот на тековната година, а новото дрво е растот на следната година (пролетна).

дали треба да ги намалите хидрогените наесен?. Но, кога да ги исечете? Исчистете ги есенските цветни хидрогени, или старите цути од дрво, откако ќе процветаат во лето. Ако наесен ги исечете старите шумски хидрогени, тогаш ќе ги прекинете цутите во следните сезони. Летните цветни хидрогени, или оние што цветаат на ново дрво, се кројат наесен, откако ќе престанат да цветаат.

Кога треба да нанесам Холи на hydrangea?

Холи-тонот е органско и природно ѓубриво кое не е само за Холи. Може да се користи за било какви растенија кои сакаат киселини, како што се боровинки, камелии, рододендрони, зимзелени, хортензии и многу повеќе. Ќе сакате да ги оплодувате вашите растенија двапати годишно – во рана пролет и доцна есен.

Како да направите хидрогените да ги менуваат боите?

Дали чајот е добар за hydrangeas?

Останатите листови од чај ги уживаат растенијата кои сакаат киселина како што се рододендроните, грмушките од бобинки и хидрогените. Растенијата, исто така, имаат корист од оплодувањето со остаток од течен чај бидејќи тој може да обезбеди минерали и хранливи материи кои им помагаат да напредуваат. Чајот не треба да се користи на растенија кои претпочитаат алкална почва.

Како да ја задржам мојата hydrangea сина?

Затоа, за да бидете сигурни дека вашата hydrangea ќе остане навистина сина додајте Vitax Hydrangea Colorant, прашок што содржи алуминиум што можете да го измешате со компостот. Можете исто така да мешате малку во површината на почвата секоја пролет и да ја додавате во конзервата кога го наводнувате растението.

Зошто мојата сина hydrangea станува зелена?

Причината зошто цветовите на hydrangea стануваат зелени е затоа што бојата избледува на крајот на сезоната на растење. Со помалку часови дневна светлина, hydrangea има помалку енергија за производство на пигменти кои се одговорни за сини, бели и розови цветови, па тие цветаат стануваат зелени.

Кои растенија не сакаат талог од кафе?. Во повеќето случаи, талогот е премногу кисел за да се користи директно на почвата, дури и за растенија кои сакаат киселина како што се боровинки, азалии и зеленили. Талогот од кафе го инхибира растот на некои растенија, вклучително игераниум, аспарагус папрат, кинеска сенф и италијанска ржава.

Можно е и ова да ти се допаѓа

Leave a Reply

Your email address will not be published.