Ku rriten më mirë pemët e thuprës?

Pemët e thuprës: Mbjellja dhe kujdesi për thupër

Për shkak se thupra është me rrënjë të cekëta, ata preferojnë një vend ku toka mbetet e freskët dhe e lagësht, ndërsa e ekspozon tendën ndaj dritës së bollshme të diellit (rreth 6 orë në ditë). Vendi ideal është ana veriore ose lindore e një ndërtese, ku pema do të marrë diell të plotë në mëngjes dhe pak hije gjatë pasdites.

Dhe cila tokë është më e mira për thupër argjendi?. Mështeknat e argjendta preferojnë një vend të hapur dhe me diell. Ata nuk janë shumë të shqetësuar për llojet e tokës, pasi ato rriten mirë në pothuajse të gjitha tokat dhe madje do të tolerojnë mbytje të herëpashershme.

Më pas, cila është shkalla e rritjes së një peme thupër?. Shkalla e rritjes

Kjo pemë rritet me një ritëm mesatar dhe të shpejtë, me rritje të lartësisë nga 13″ në më shumë se 24″ në vit.

Për çfarë është e mirë thupra e ëmbël?

Amerikanët vendas përdorën thuprën e ëmbël si një ilaç kundër diarresë dhe të ftohtit. Druri përdoret herë pas here për rimeso fytyre, mobilje dhe kabinete. Degëzat bëjnë furçat më të mira të dhëmbëve ‘të shkretë’. Degët e hollë të kuqërremtë në kafe kanë një erë të fortë jeshile dimërore kur janë të mavijosur ose thyer.

cili është plehu më i mirë për pemët e thuprës?. Sipas Universitetit të Saskatchewan, lloji më i mirë i plehrave për pemët e thuprës është një formulë me gjelbërim të përhershëm të acidifikuar me çlirim të ngadaltë. Ky lloj pleh është krijuar për të lëshuar lëndë ushqyese ngadalë me kalimin e kohës, gjë që është ideale për pemët e thuprës.

Me këtë, mbillni një thupër argjendi për ta bërë kopshtin tuaj të duket mahnitës në dimër . Mështeknat e argjendta janë ndër pemët më të mira për kopshte të vogla pasi ato kurrë nuk prodhojnë një tendë shumë të dendur dhe sistemet e tyre rrënjë nuk kanë gjasa të ndryshojnë themelet. Thënë kështu, gjithmonë sigurohuni që ato të mbillen të paktën 10 metra larg shtëpisë.

Prandaj, thupër për interes dimëror / rhs kopshtari

Rriteni në tokë të ulët deri mesatarisht pjellore, të lagësht por të drenazhuar mirë në diell të plotë ose në hije të lehta të lagur. Mështeknat janë pemë të adaptueshme dhe përgjithësisht tolerante ndaj vendeve të ekspozuara dhe me erë, kushte të thata ose të lagështa dhe madje edhe mbytje me ujë.

A kërkojnë pemët e thuprës shumë ujë?

Pemët e thuprës kërkojnë tokë të lagësht dhe kanë nevojë për shumë lotim në muajt e verës gjatë vitit të parë të rritjes aktive. Ju duhet të ujisni pemën tuaj të thuprës me bujari për të paktën dy deri në tre orë në javë në total.

Për më tepër, a mund të ujisni një pemë thupër?

Ujitja e tepërt mund të çojë në rritjen e kërpudhave, të cilat mund të shkaktojnë sëmundjen e njollave të gjetheve, kështu që nuk duhet të mbiujitni për të parandaluar sëmundjen. Gjithashtu, krasitni rregullisht thuprën tuaj të lumit për të rritur rrjedhën e ajrit nëpër pemën tuaj.

Çfarë toke pëlqejnë pemët e thuprës?

Mështeknat janë të qëndrueshme, rriten shpejt dhe shumica kërkojnë tokë të lagësht, ranore dhe të shkrifët për rritje të fortë. Pemët e mështeknës janë pemët e rralla gjetherënëse që ndikojnë në peizazhin e dimrit me lëvoren e tyre të bardhë të mrekullueshme që krijon një tërheqje vizuale edhe kur gjethet janë zhdukur.

A humbasin gjethet e thuprës në dimër?

Panja, thupra, shelgu, lisi, hikori, qeni dhe kuqja janë të gjitha pemë gjetherënëse që janë të njohura për humbjen e gjetheve të tyre gjatë dimrit.

Atëherë, sa kohë duhet që një thupër të piqet?

Pemët e thuprës mund të rriten shpejt në fillim, duke shtuar deri në 15 këmbë në vitin e tyre të parë. Megjithatë, ato janë pemë relativisht të ngadalta, pasi u duhen 40 deri në 50 vjet për të arritur pjekurinë e plotë. Pemët e thuprës mund të jetojnë deri në 150 deri në 250 vjet, në varësi të specieve.

A është thupra dhe thupra e ëmbël e njëjtë?

Ngjashëm me pemët e qershisë, lëvorja e thuprave të ëmbla të pjekura bëhet e veshur për shkak të formimit të çarjeve vertikale. Pothuajse çdo pjesë e thuprës së ëmbël mund të korret dhe përdoret.

Kjo thupër është e njohur për ngjyrat e saj mahnitëse të vjeshtës.

Emri botanik Betula lenta
Lloji i bimës Pemë, ​​gjetherënëse
Madhësia e pjekur 40-70 metra i gjatë
Ekspozimi në diell Diell i plotë

A kanë erë të ëmbël pemët e thuprës?

(Shiko lëvoren) Degëzat janë kafe të errët dhe pa qime. Kur degëzat thyhen dhe shtypen, ato lëshojnë një aromë të fortë dimri. Pema: Pema është 50-80′ (15-24 m) e gjatë, me degë të përhapura dhe lidh një erë të ëmbël nëse thyhet ndonjë gjethe ose degë, prandaj “Tëshpërka e ëmbël”.

Nga rruga, thupra e ëmbël është një dru i fortë apo i butë?. drurë i fortëTëshpërka është një drurë vendasqë vjen nga gjinia Betula. Ka mbi një duzinë llojesh të pemëve të thuprës vendase në Amerikën e Veriut, por më të zakonshmet janë thupra e bardhë, thupra e verdhë dhe thupra e zezë. Mështekna e verdhë dhe thupra e bardhë janë dy më të zakonshmet që gjenden në përpunimin e drurit.

Dhe për të shtuar informacion, sa shpesh duhet të ujitni një thupër të sapombjellë?

Pemët e sapombjellura janë tepër të ndjeshme ndaj shumë ose shumë pak ujë. Zakonisht një rrjedhë e qëndrueshme e ujit nga një zorrë për 30 sekonda rreth dy herë në javë duhet të jetë e mjaftueshme. Rriteni në tre herë në javë kur moti ka qenë shumë i thatë.

A duhet të fekondohen pemët e thuprës?

Theknat duhet të fekondohen një ose dy herë në vit. Megjithatë, jo vetëm çdo pleh do të bëjë. Mështeknat evoluan në kushte shumë specifike pyjore dhe janë të ndjeshme ndaj insekteve dhe sëmundjeve.

Që çon në: pse pemët e thuprës marrin gjethe të verdha?

Arsyeja më e zakonshme për zverdhjen e gjetheve në një thupër të re është stresi i nxehtësisë dhe ujit. Gjethet zverdhen plotësisht dhe bien në tokë. Ky është një reagim natyral i pemës për të ndihmuar në uljen e stresit gjatë verës.

Sa larg duhet të mbillet një thupër nga një shtëpi?

20 metra larg Mështeknat e lumenjve në vend të paktën 20 këmbë larg shtëpive ose linjave të energjisë ku kompanitë lokale të shërbimeve do të duhet të shkurtojnë mbulesën e pemës. Rrënjët e thuprës së lumenjve kërkojnë ujë dhe do të përfitojnë nga çdo çarje në një linjë të vjetër uji, kështu që shmangni mbjelljen shumë afër tubave të kanalizimeve (të cilat shpesh kalojnë nëpër oborret e përparme).

Me këtë, a përhapen pemët e thuprës nëpër rrënjë?. Rrënjët e thuprës përhapen aq sa pema rritet gjerësisht dhe krijojnë një shtresë intensive rrënjësh 4-8 inç të trashë nën sipërfaqen e tokës dhe përhapen 20-40 këmbë ndërsa piqen, duke çuar në probleme me strukturat nëntokësore . Në përgjithësi, sistemi rrënjor i thuprës dyfishohet në madhësi vetëm gjatë vitit të parë.

A kanë pemët e thuprës rrënjë pushtuese?

Rrënjët e lumit Birch janë shumë të gjera, por janë jo invazive. Meqenëse pema preferon të rritet në tokë të lagësht, të lagësht dhe argjilore, kështu që rrënjët nuk depërtojnë thellë në kërkim të ujit pasi është lehtësisht i disponueshëm në shtresën e sipërme të tokës.

Pse thupër mbillen në tre pjesë?

Lartësia. Një arsye e mundshme që njerëzit mbjellin thupër argjendi në grupe prej tre vetash është për të zvogëluar lartësinë e tyre. Në natyrë, kjo pemë mund të arrijë 100 këmbë, duke e bërë atë shumë të gjatë për shumë oborre dhe kopshte.

Pra, a mund të mbjell një thupër argjendi në një kopsht të vogël?

Thekna e argjendtë është shpesh zgjedhje e mirë për kopshte të vogla. Ata janë të famshëm për lëvoren e tyre mahnitëse e cila duket e mrekullueshme gjatë gjithë dimrit. Pemët e thuprës së argjendtë mund të kenë një trung të vetëm ose me shumë kërcell. Provoni Betula pendula ‘Youngii’ që qan, e cila ka kërcell të harkuar me gjethe vezake që zbehen në të verdhë në vjeshtë.

A mund të rrit një thupër të argjendtë në kopshtin tim?

Po, me kujdesin dhe vëmendjen e duhur, thupra e argjendtë mund të rritet në kontejnerë dhe në fakt, kjo është një mënyrë e shkëlqyer për t’i rritur ato në një kopsht të vogël. Kur rriteni thupër argjendi në kontejnerë ose tenxhere, rritja e përgjithshme e pemës do të ngadalësohet duke ju lënë një pemë të bukur, të vogël dhe të menaxhueshme.

Pse thupra ime po vdes?

Me pak fjalë, thupër po vdes për shkak të moshës së tyre të vjetër, gjë që i bën ato gjithashtu të ndjeshme ndaj stesorëve të tjerë, të cilët përfshijnë thatësirën, erën dhe infektimin e insekteve.

Çfarë mund të mbillni rreth një peme thupër?

Shërbimi Pyjor i SHBA-së sugjeron bimë mbuluese të tokës duke përfshirë bugleweed (​Ajuga reptans​, zonat USDA 3-10), hosta (​Hosta spp. ​), lule shkumë (​Tiarella cordifolia​, USDA zonat 3-8), lilyturf (​Liriope spp.), rriqrat (Coreopsis spp.) dhe dëllinja zvarritëse (Juniperus horizontalis, zonat USDA 3-9).

sa afër mund të mbillni thupër së bashku?. Mbillni nga pranvera deri në fillim të vjeshtës në tokë të drenazhuar mirë, në tokë pak acid. Mështekna rritet më mirë në vende të freskëta dhe në diell të plotë. Pemët hapësinore 30 deri në 40 metra larg njëri-tjetrit. Qanje hapësinore dhe forma më të shkurtra më afër njëra-tjetrës.

sa kohë jeton një thupër?. Megjithëse pemët e thuprës rriten shpejt, ato nuk jetojnë aq gjatë sa pemët e tjera zbukuruese. Jetëgjatësia mesatare e një peme thupër është rreth 140 vjet, ende mjaft e gjatë që familja juaj të shijojë bukurinë e saj për breza.

4 Shenjat kryesore që mund të jeni nën ujë ose mbiujitur

Kjo tokë mund të tregojë të gjithë historinë e zakoneve tuaja të ujitjes. Nëse i ujisni shumë pemët tuaja, do të keni një rrëmujë të mbushur me baltë, të ngjashme me rrëmujën në foto anash. Nëse nuk e ujisni mjaftueshëm pemën tuaj, mund të shihni papastërti të thatë dhe të pluhurosur në majë të tokës. Megjithatë, toka e mbushur mund ta bëjë këtë lexim të vështirë.

A bien kollaj thuprat?

Meqë ra fjala, thupërtë janë mjaft të prirura ndaj thyerjes në stuhi. Shumë prej tyre zbritën në dhjetor.

a janë llumi i kafesë i mirë për pemët e thuprës?. Për shkak se azoti mbështet rritjen e gjelbër, përdorimi i llumeve të kafesë si kompost rreth pemëve dhe shkurreve i inkurajon ata të rriten të harlisur dhe këmbëgjatë. Sidoqoftë, nëse nuk arrini të përfshini lëndë ushqyese të tjera – veçanërisht fosforin, i cili mbështet lulëzimin – pemët dhe shkurret tuaja mund të rriten me gjethe, por të mos lulëzojnë.

a janë pemët e thuprës të çrregullta?. Pemët e thuprës janë një zgjedhje shumë e njohur për pronarët e tokave, veçanërisht pasi ato bëjnë pemë të shkëlqyera dekorative. Megjithatë, ato mund të jenë mjaft të çrregullta, falë disa tipareve natyrore që çojnë në disa situata ngjitëse. Sidoqoftë, mos u shqetësoni, ka shumë zgjidhje për ta mbajtur oborrin tuaj të pastër pas një peme thupër!

A kanë nevojë pemët e thuprës për diell të plotë?

Pemët e thuprës janë shumë adaptive dhe të guximshme. Ata mund të lulëzojnë në shumë lloje toke, si dhe në klima të ndryshme. Megjithatë, shumica e pemëve të thuprës nuk mund të rriten në hije, sepse kanë nevojë për diell të plotë për të qëndruar të shëndetshëm. Ndërsa ato mund të rriten në hije të pjesshme, ekuilibri është i rëndësishëm që pema juaj të lulëzojë.

Pse gjethet e mia të thuprës po bëhen kafe?

Rënia e gjetheve kafe është më shumë gjasa për shkak se pema është shumë e thatë, duke marrë parasysh kushtet aktuale të rritjes. (Në përgjithësi, thupërtë nuk performojnë mirë kur rriten në vende të thata.) Verifikojeni duke kontrolluar tokën. Ngjyrosja dhe rënia e gjetheve mund të jetë një simptomë e stresit të rëndë të thatësirës.

Pse gjethet e mia të pemës së sapombjellë po zverdhen?

Arsyeja më tipike që gjethet e bimës suaj u zverdhën është për shkak të ujit, por është e ndërlikuar të kuptosh nëse po e vaditësh bimën shumë ose jo. Nëse pemët nuk janë të hidratuara, gjethet mund të zverdhen ndërsa përpiqen të kursejnë ujin. Testoni lagështinë e pemës suaj duke përdorur testin e kaçavidës.

Sa larg duhet të jetë një pemë nga shtëpia juaj?

Pemët duhet të mbillen të paktën në një distancë prej 1/2 e gjerësisë së tendës së tyre të pjekur nga shtëpia. Për shembull, nëse tenda e një peme në maturim është 40 metra e gjerë, ajo duhet të mbillet të paktën 20 metra nga shtëpia juaj.

Si të filloni një pemë thupër?

Si të rritet një pemë thupër nga një pemë ekzistuese

  1. Mblidhni prerjet.
  2. Mbani prerjet që të mos thahen.
  3. Përdor një medium për rrënjosje.
  4. Përgatitni vrimat.
  5. Kastroni copat.
  6. Përdorni një hormon rrënjosës.
  7. Mbillni copat e thuprës.
  8. Shtoni lagështinë dhe lagështinë.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Leave a Reply

Your email address will not be published.